Forstå skandalen på 5 minutter
Askø og Lilleø ligger i Smålandshavet nord for Lolland og er forbundet med en dæmning.
Øerne har enestående natur med et meget rigt fugleliv. Beboerne som opretholder det lille øsamfund er 35 fastboende og familierne i de 250 fritidshuse. Sammen danner de grundlag for landbrug, frugt- og vinavl, håndværk, en lille frivilligt drevet købmandshandel, en lille café, samt forskellige foreninger.
Færgen er livsnerven.
I Danmark har kommunerne ansvaret for at sikre færgedriften til de 27 småøer. Lolland Kommune betjener gennem Lolland Færgefart, Askø-Lilleø, Fejø og Femø med hver sin færge, som sejler til Fejø og Femø fra Kragenæs og til Askø-Lilleø fra Bandholm. Siden 2022 kan en 4. afløserfærge sættes ind ved nedbrud, service mm.
Lolland Kommunes §20 tilskud fra staten dækker stort set alle udgifter til færgedriften.
Regeringens aftale om grøn skattereform medførte CO2-afgift på indenrigsfærger fra 2025, med fuld virkning i 2030. Beboerne på Lollands små øer bad allerede i 2019 Lolland Kommune om at begynde en kortlægning af færgefarten, og via et kommissorium konkluderedes i 2020 at den ældre Femøfærge burde udskiftes først.
Da der i 2021 blev mulighed for at søge tilskud til grøn omstilling af færgerne, fik Lolland Kommune tilsagn om 26,7 millioner kr. til et projekt som alene omhandlede udskiftning af Femø-færgen. Herved skulle Lolland Kommune låne 80 millioner kr. I marts 2022 lovede borgmesteren, at dette ikke ville påvirke færgedriften væsentligt.
To måneder senere blev projektet indstillet til godkendelse i byrådet. Økonomi- og Erhvervsudvalget, med borgmesteren som formand, nåede i sidste øjeblik at forhindre godkendelsen, for i stedet at indføre drastiske reduktioner i færgebetjeningen via en ny strategi.
Hvordan dette gennem fiksfakserier og tvivlsom forvaltning førte til et helt nyt projekt kan du læse mere om her på hjemmesiden, men i store træk var beslutningen at kvæle Askø-Lilleø ved:
- At nedlægge ruten Bandholm-Askø.
- Sælge Askøfærgen.
- Kraftigt at reducere afgange til Askø
- Delvist at reducere afgange til Femø
- Dele den el-færge som var tiltænkt Femø mellem Femø og Askø, fra Kragenæs.
Dermed får Askø-Lilleøboerne det halve antal afgange, 15 km længere at køre til/fra færgen, 3,7 km længere sejltur, og 11 km længere til vigtige servicefunktioner som beredskab, sundhedsfunktioner og indkøbsmuligheder.
Der er næppe nogen, der er i tvivl om hvilke konsekvenser denne ændring vil få for Askø-Lilleø, som er langt hårdest ramt, i forhold til Femø og Fejø (som stort set ikke rammes), men her er nogen åbenlyse konsekvenser:
- Det bliver langt mere besværligt og tidkrævende at komme til og fra Askø-Lilleø.
- Erhverv på øerne vil uddø og øerne vil affolkes.
- Grundlaget for basale funktioner som dagligvarehandel, velfærdsydelser og hyppig renovation vil forsvinde.
- Det vil blive uforholdsmæssigt dyrt, og i mange tilfælde umuligt, at få håndværkere/serviceteknikere og transport af varer/materialer til Askø-Lilleø, når det som udgangspunkt koster en time ekstra, men i praksis langt mere, da man grundet de få afgange er fanget på øen i mange timer.
- Omfanget af det værditab for fast ejendom som alle på Askø-Lilleø vil opleve er svært at forudsige, men vil formentlig føre til langvarige og bekostelige retssager mod kommunen.
Skandalen består i at:
- Flytningen af Askø-færgen til Kragenæs koster 300 tons CO2 årligt.
- Man indtil der anskaffes en ny færge, ikke sparer en krone
- Det projekt om ny el-færge til Femø, som Lolland Kommune fik tilsagn om tilskud til i 2021, aldrig er blevet endelig godkendt i noget politisk udvalg.
- Der ændret så drastisk i forhold til CO2 og miljø, at grundlaget for tilsagnet er væk.
Det eneste som derfor opnås, er kvælning af et lille ø-samfund, et ekstra klimaaftryk på 300 ton CO2 om året, store miljøforringelser når 20-30.000 biler årligt skal køre igennem 5 små landsbyer mellem Bandholm og Kragenæs, og udgifter svarende til 40-50 års havneleje, hvis havnen i Bandholm skal nedlægges.
Kortet illustrerer transportveje for færgebrugerne før (grøn) og efter (rød) lukning af Bandholm-Askø ruten.
Mere end 96% af færgens brugere kommer enten fra Askø-Lilleø eller fra Maribo-siden (fritidshusejere).
Som det ses flyttes Askø-Lilleø også 11 km længere væk fra en større by, sundhed, beredskab mm.